ROMA rolSCREEN.2
Om ramen en deuren te beschermen tegen de zon kunnen we gebruik maken van screens.
Screens zijn vlakhangende zonweringen die hoge temperatuurstijgingen en hinderlijke zonschitteringen weren. Screens weren de zonnestralen en houden de warmte buiten waardoor u binnen altijd bent voorzien van een aangenaam en koel klimaat.
Roma heeft ook standaard screens. Deze zijn leverbaar in Pento en Rondo met een kastmaat 100. De totale hoogte die nodig is voor de plaatsing van deze screens is zéér gering. Een groot voordeel is uniformiteit. Roma heeft rolluiken, rolluik/hor, buitenjaloezieën en screens met dezelfde kastvorm. De ronde-onderlijst sluit de rollSCREEN.2 kast aan de onderzijde af.
De geëxtrudeerde kast, geleiders en onderlijst zijn standaard verkrijgbaar in 209 Ralkleuren. Doeken zijn verkrijgbaar in Soltis kwaliteit of Sergé.
Deze vlakhangende zonwering is er in twee soorten: de windvaste uitvoering (ROMA zipSCREEN.2) en de standaard uitvoering (ROMA rollSCREEN.2).
De standaard uitvoering is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Het standaard screen bestaat uit een cassette, een oprolas, een screendoek en een onderlijst met verzwaring. De buis wordt aangedreven door een mono bediening binnen of buiten of een elektromotor. Hoe zwaarder de onderlijst en hoe stabieler de oprolas, des te strakker het doek staat zodat het screen meer wind kan verdragen.
Windvaste screens zijn er in drie verschillende uitvoeringen.
Alleen uitvoering C is bij ROMA verkrijgbaar:
Uitvoering A.
Het windvaste screen waarvan de onderlijst strak wordt gehouden door een kabelsysteem in de geleiding. Het oprolmechanisme rolt het doek op en de staalkabel af en omgekeerd. Het verschil in diameter wordt gecompenseerd door een veersysteem. Een groot voordeel is dat het systeem over de gehele hoogte windvast is.
Nadeel: Spanning is zéér gering, maximale maten zijn gering en het systeem is storingsgevoelig.
Uitvoering B.
Het windvaste screen met een vergrendeling in de onderste positie. Door de onderlijst hier te borgen en het doek strak te trekken ontstaat er spanning in het doek, vooral aan de naden. Doordat deze niet meer kunnen bewegen door harde wind wordt het doek beschermd tegen scheuren.
Nadeel: alleen windvast in de onderste positie en het doek wordt dermate onder spanning gezet dat het zonder het onder spanning te zetten er niet fraai meer uitziet. Dit laatste is geen groot nadeel omdat een screen altijd volledig naar beneden moet anders zou dubbele beglazing kunnen springen. De motor is voorzien van een geavanceerde techniek en is duurder dan een standaard motor.
Uitvoering C.
Het windvaste screen waarvan het doek in de geleiding is geborgd d.m.v. een ritssysteem. Dit systeem heeft naast een screenfunctie ook een mogelijke horfunctie als het screendoek verwisseld wordt voor een hor. Dit laatste is alleen een voordeel bij naar binnendraaiende ramen. Heel veel producenten beweren, dat de standaard sergé uitvoering ook een horfunctie heeft. Ja, er komen geen insekten binnen, maar ook geen frisse lucht. Een standaard Sergé doek heeft een openingsfactor van 5 %. Horregaas heeft een openingsfactor van minimaal 66%. Verder is het een uitdaging de verzwaarde onderlijst aan de onderzijde af te laten sluiten. Screendoek gaat namelijk na enige maanden tot 20 mm compacter oprollen. De onderlijst kan dus bij een redelijke hoogte tot aan 20 mm uitzakken. Heeft de onderlijst deze speling niet, vallen er rimpels in het doek. Wij adviseren dus van ROMA, een zipSCREEN NIET te gebruiken als hor. Sluit gewoon het raam, of schaf horren aan.